Amsterdam Centraal Station

Beschrijving

Een bijzondere nieuwkomer in het oostelijk deel van het busstation: een nieuwe wacht- en werkruimte voor de buschauffeurs van GVB, EBS en Connexxion, ontworpen door Benthem Crouwel Architects.

De chauffeurs kunnen hier tussen hun diensten door even bijkomen, bijpraten en werken. De wachtruimte – die inmiddels de koosnaam ‘koekblik’ draagt (als broer van de ‘beschuitbus’ aan de andere kant van het platform) – is ruim 7 meter hoog, 13 meter lang en 3 meter breed. Het houten bouwpakket is in de zomer van 2015 in elkaar gezet en kreeg daarna een huid van Prokol hotspray.

Uitdaging

De uitdaging lag in het aanbrengen van een zo strak mogelijke afwerking uitgaande van een houten ondergrond waarbij de plaatnaden en daardoor mogelijke scheurvorming een extra uitdaging vormden. Een bijkomende moeilijkheid lag in het spuiten van de kleine binnenruimten alsmede de trappen en deuren.

Oplossing

De naden werden geschuurd en vervolgens voorzien van een speciale plamuur. Daarna werden deze opnieuw geschuurd zodat er gladde overgangen ontstonden. Vervolgens werd de ondergrond voorzien van een speciale verzegelde primer.

Als naadloze huid werd vervolgens een laag van Rocathaan Hotspray PA 136-T aangebracht in een dikte van 3 mm. Rocathaan Hotspray PA 136-T bezit scheur overbruggende eigenschappen zodat eventuele werking vanuit de ondergrond kan worden opgevangen.

Als laatste diende het geheel te worden voorzien van een kleurrijke topcoating. De buitenzijde werd wit afgewerkt en de binnenzijde werd voorzien van een rode kleur.

Eindresultaat

De architect maar vooral ook de gebruikers van de ruimte zijn uitermate tevreden over het eindresultaat. Ondanks de rode kleur straalt de ruimte warmte en rust uit. De naadloze afwerking is tevens makkelijk in onderhoud.

Projectgegevens

Opdrachtgever : GVB Amsterdam

Applicateur : THS Sassenheim

Uitvoering : 3e kwartaal 2015

Functie : Waterdichting en decoratieve afwerking

Toegepast systeem : PA-HS DSN-136-70C

Download als PDF