Evides water | Shell Rotterdam

Beschrijving

Evides Industriewater is de meest toonaangevende water-partner voor de industrie in de Benelux. Met een focus op de chemische industrie, petrochemie en de voedingsmiddelenindustrie richt Evides Industriewater zich op maatwerk-in-water: in plaats van de levering van installaties levert Evides Industriewater complete waterdiensten op maat. Zo heeft Evides op het terrein van Shell Rotterdam ook een aantal demi watertanks welke worden ingezet binnen productieprocessen van Shell.

Uitdaging

De tanks bestaan uit geboute metalen elementen op een betonnen fundering. Deze worden achteraf voorzien van een waterdichte losse kunststof liner. Door de aanwezigheid van bouten raken deze “zakken” nogal eens lek. Het gevolg is dan men regelmatig de tanks moet ledigen om een nieuwe “zak” aan te brengen. Evides zocht echter een blijvende oplossing. Een extra uitdaging hierin is dat het metaal ten opzichte van het beton een andere uitzetting heeft waardoor een snijeffect op dit vlak zou kunnen ontstaan. 

Oplossing

Een perfecte oplossing werd gevonden in een definitieve liner op basis van Prokol Polyurea Hotspray. De tank werd van een tijdelijk dak voorzien en er werden speciale steigers geplaatst.

Voor de overgang wand vloer ontwikkelde Prokol een speciaal expansie detail waardoor deze onafhankelijk van elkaar konden blijven werken.

Vervolgens is de ondergrond stof-arm gestraald en voorzien van een oplosmiddelvrije roestwerende primer. Met een speciale vulpasta werden de bouten behandeld zodat een gesloten ondergrond ontstond. Hierna werden de behandelde bouten weer voorzien van een primer. Als laatste is een liner op basis van Prokol Hotspray Polyurea aangebracht. 

Ter controle vonden tussentijds laagdikte metingen plaats en werd een zogenaamde poriëntest uitgevoerd. Zo kon met absolute zekerheid worden gesteld dat de liner waterdicht zou zijn. Nadien werden alle leidingen weer terug geplaatst waarna de tank weer gevuld kon worden.

Eindresultaat

De tank is naar volle tevredenheid in gebruik genomen. Door de keuze voor een Prokol Hotspray Liner heeft men de tank nooit meer, vanwege een lekkage, hoeven ledigen.

Projectgegevens

Opdrachtgever : Evides Water

Applicateur : Prokol Project Managent | De Koning Groep Oosterhout

Uitvoering : 3e kwartaal 2013

Functie : Waterdichting

Toegepast systeem : Prokol IND/U-RW136

Download casestudie als PDF