OLVG Amsterdam | Ketelhuis

Beschrijving

Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG), gelegen in hartje Amsterdam, beschikt over de drukst bezochte spoedeisende hulp van Nederland. Bovenin het gebouw bevinden zich de ketels waarmee het ziekenhuis wordt verwarmt. Tijdens de bouw heeft men niet de juiste keuzes gemaakt voor wat betreft de bovenste verdiepingsvloer. Er ontstond scheurvorming en de kwaliteit van de afwerkvloer liet veel te wensen over. Doordat soms water vanuit de ketels in de vloer terecht kwam veroorzaakte dit problemen aan de vloer waardoor ook de wapening ging roesten.

Uitdaging

De vloer diende uiteindelijk volledig te worden gerenoveerd. Slechte betonnen delen moesten worden verwijderd en op een aantal plaatsen werd ook de wapening vervangen. Gezien het feit dat de vloer altijd in beweging zal blijven werd er gekeken naar een scheur-overbruggende oplossing. Tijdens alle werkzaamheden bleven alle machines in bedrijf. Het uitschakelen van de verwarming in een ziekenhuis was uiteraard geen optie.

Oplossing

Een oplossing werd gevonden in een gespoten naadloze vloerafwerking op basis van een Prokol Hotspray. Het product Rocathaan Hotspray PA 136-T beschikt over scheur-overbruggende eigenschappen. Het product is in staat bewegingen vanuit de ondergrond op te vangen zodat de waterdichting gewaarborgd blijft.

De vloer werd als eerste geschuurd om alle oppervlakte vervuiling te verwijderen. Daarna werd de ondergrond voorzien van een verzegelende primer welke tevens het oppervlak verstevigd. Onder de machines werd vervolgens eerst een handmatig polyurea systeem aangebracht. Het spuiten onder de machines bleek namelijk niet mogelijk te zijn. Hierna zijn alle randzaken afgeschermd met folie. 

Vervolgens werd begonnen met het aanbrengen van een naadloze afwerking op basis van Rocathaan Hotspray PA 136-T.  Opstanden en randen konden, door de korte reactietijd, eenvoudig naadloos worden mee gespoten. Als laatste werd de vloer voorzien van een gespoten antislip laag om de beloopbaarheid ook onder natte omstandigheden veilig te kunnen garanderen.

Eindresultaat

De gebruikers van de ketelruimte zijn zeer tevreden over het verloop van het werk en het geleverde resultaat. De vloer is veilig en zorgt ervoor dat in geval van calamiteiten geen water in de constructie of onderliggende ruimten terecht kan komen.

Projectgegevens

Opdrachtgever : OLVG

Applicateur : Prokol Project Management | Krimpex Coating Systems

Uitvoering : 3e kwartaal 2014

Functie : Waterdichting

Toegepast systeem : Prokol IND/GVM136T

Download casestudie als PDF