Castellum | De Hoge Woerd

Beschrijving

Enige tijd geleden werd in het Utrechtse Leidsche Rijn, Castellum Hoge Woerd geopend. Het is een levensgrote reconstructie van een Romeins fort zoals dat daar rond het begin van de jaartelling moet hebben gestaan, compleet met kantelen, wachttorens en poorten. Wethouder Kees Geldof opende symbolisch het fort met de overdracht van een Romeinse poortsleutel, die ook gevonden is op de locatie, aan de bewoners van het nieuwste stadsdeel van de Domstad.

Daarnaast biedt het fort ook nog ruimte voor de indrukwekkende opstelling van het geconserveerde Romeinse schip de Meern 1. Dit in 1997 gevonden schip, is een van de meest spectaculaire vondsten die ooit gedaan is in Nederland.

Uitdaging

Buitenom diende de omloop te worden voorzien van een naadloze beloopbare afdichting. Gezien de houten constructie diende hier rekening te worden gehouden met bewegingen vanuit de ondergrond alsmede het uitzetten en krimpen.

Oplossing

Er is gekozen voor een omgekeerd dak opgebouwd uit een onderconstructie, een damp-remmende laag, een isolatielaag van EPS op afschot, afgewerkt met watervast plaatmateriaal met daarop onze Hotspray Polyurea 136-T/05.

Het watervaste plaatmateriaal werd mechanisch bevestigd aan de ondergrond. Opzij van de Ter plaatsen van de hemelwater afvoeren werd een gootconstructie gerealiseerd 

De naden werden geschuurd en vervolgens voorzien van een speciale plamuur. Daarna werden deze opnieuw geschuurd zodat er gladde overgangen ontstonden. werd de ondergrond voorzien van een speciale verzegelde primer. 

Als naadloze huid werd vervolgens een laag van Rocathaan Hotspray PA 136-T aangebracht in een dikte van 3 mm. Rocathaan Hotspray PA 136-T bezit scheur overbruggende eigenschappen zodat eventuele werking vanuit de ondergrond kan worden opgevangen.

Eindresultaat

De architect en maar vooral ook de gebruikers van de ruimte zijn uitermate tevreden over het eindresultaat. Ondanks de rode kleur straalt de ruimte warmte en rust uit. De naadloze afwerking is tevens makkelijk in onderhoud.

Projectgegevens

Opdrachtgever : Gemeente Utrecht

Architect : SKETS architectuurstudio

Applicateur : Krimpex Coating Systems

Uitvoering : 4e kwartaal 2014 en 1e kwartaal 2015

Functie : Waterdichting en decoratieve afwerking

Toegepast systeem : Prokol DSN/136-T/AS

Download casestudie als PDF