Tennisclub IJburg | The Couch

Beschrijving

In november 2013 is men gestart met de bouw van een nieuw clubhuis voor de Amsterdamse tennisclub IJburg. Het dak van het door MVRDV ontworpen gebouw is naar boven en beneden gekanteld, zodat er een tribune en uitzichtpunt ontstaat. Het ontwerp van het clubhuis is van architect Winy Maas die tot de Nederlandse top behoort. Hij tekende onder andere de Markthal in Rotterdam.

Uitdaging

Het dak is volledig uit hout geconstrueerd. Hout is altijd in beweging dus is het van essentieel belang dat de afdichting deze werking kan volgen. Doordat het als een tribune is opgebouwd bestaat het bijna alleen maar uit details met in- en uitwendige hoeken. Als dak dient het waterdicht te zijn maar als tribune dient het weer hele andere eigenschappen te bezitten. 

Oplossing

Er werd gestart met een waterbestendig plaatmateriaal welke in een werkplaats reeds werd behandeld met een primer. Dit om indringing van water tijdens de montage te voorkomen. Vervolgens heeft men de platen op locatie verwerkt en de naden afgewerkt met een geschikt kit zodanig zodat een zo glad mogelijke overgang ontstond. 

Gezien de herfstperiode was het noodzakelijk om vervolgens een tentconstructie op te bouwen waardoor in delen gewerkt moest worden. Als eerste heeft men het houten oppervlak opnieuw behandeld met een primer. Dit om een goede hechting tussen de eerste primerlaag en de afdichting tot stand te brengen. Voor deze toepassing is gekozen voor een Prokol Hotspray Polyurea met een verhoogde UV kleurvastheid. De naadloze huid is in een laagdikte van 3 mm aangebracht en vervolgens voorzien van een gespoten antislip structuur.

Na het monteren van het glaswerk zijn de afwerkranden en boeiboorden gemonteerd. Deze zijn vooraf in een werkplaats behandeld. 

Eindresultaat

Met een uitbundig feest is het clubhuis in gebruik genomen. Het gravelrode clubhuis is een multifunctioneel gebouw dat feilloos past in het geheel van de tennisclub en maakt een gebaar in een wijk vol architectuur en architecten.

Projectgegevens

Opdrachtgever : Tennisclub IJburg

Applicateur : GreenTech Ermelo

Uitvoering : 3e kwartaal 2014

Functie : Waterdichting en beloopbaar oppervlak

Toegepast systeem : Prokol DSG/GVM136UAV70C

Download casestudie als PDF