Vopak | Rotterdam

Beschrijving

Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare bulk chemicaliën, gassen en olieproducten. Binnen het tank park Botlek Rotterdam heeft in 2014 een behoorlijke uitbreiding plaatsgevonden.

Uitdaging

De tanks zijn geplaats op een bodem waarin reeds een speciale lekbak voorziening is getroffen. De wanden zijn opgebouwd uit stalen damwandplaten welke echter niet volledig vloeistofdicht zijn.

Oplossing

Een oplossing hiervoor werd gevonden in een definitieve liner op basis van Prokol Polyurea Hotspray. Als eerste werden de dampwanden vrij gegraven zodat de afdichting voldoende diep kon worden aangebracht.

Met een speciale kit werden de naden behandeld zodat een gesloten ondergrond ontstond. Vervolgens is de ondergrond stof-arm gestraald en voorzien van een roestwerende primer.

Als afdichting is een naadloze liner op basis van Prokol Hotspray Polyurea aangebracht in een dikte van 2,5 mm. Deze liner is volledig bestand tegen de in de tanks opgeslagen olieproducten.

Ter controle vonden tussentijds laagdikte metingen plaats en werd een zogenaamde poriëntest uitgevoerd. Zo kon met absolute zekerheid worden gesteld dat de liner vloeistofdicht zou zijn

Eindresultaat

In combinatie met het speciale zandbed is een betrouwbare calamiteiten opvangbank gerealiseerd. Deze zal de komende 50 jaar probleemloos functioneren zonder enige vorm van onderhoud.

Projectgegevens

Opdrachtgever : Vopak Rotterdam

Applicateur : Van Ginkel

Uitvoering : 3e kwartaal 2014

Functie : Secundaire inkuiping

Toegepast systeem : Prokol IND/U-RW136

Download casestudie als PDF